Afrikaanse trots op de boot

2013-08-20 11_01_52-Canal Parade Hivos 640x360 - YouTubeAmsterdam stond de afgelopen week in het teken van de Gay Pride. Het was tevens de week waarin de Wanted For Love campagne haar finale bereikte. Ter gelegenheid van de Gay Pride waren vier Afrikaanse LGBT-activisten, met wie Hivos en Human Rights Watch samenwerken, te gast in Nederland.

Met een bruisende boottocht is de Wanted for Love campagne feestelijk afgesloten. Aan de vooravond van de Canal Parade kregen de uit Afrika overgekomen activisten het publiek van de uitverkochte zaal in De Balie muisstil. Het andere uiterste beleefden de activisten zaterdag op de boot. Zij waren zichtbaar geroerd door de overweldigende liefde van de feestende mensenmassa. In aanwezigheid van een kleine 400.000 bezoekers en onder een stralend blauwe hemel visualiseerde de boot van Hivos en Human Rights Watch de strijd voor LGBT rechten in Afrika, die deels onzichtbaar, maar vooral energiek en strijdvaardig is.

LGBT-rechten zijn mensrechten. Dat is het uitgangspunt van het werk van deze vier dappere mannen en vrouwen. Tijdens Pride Week kregen zij uitgebreid de gelegenheid om deze belangrijke boodschap uit te dragen en toe te lichten. Zo waren zij onder andere te gast bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Consul General van de Verenigde Staten en de loco-burgemeester van Amsterdam. Daarnaast namen zij deel aan diverse activteiten, waaronder de Pride Walk en een netwerkbijeenkomst bij het COC. Erwin Olaf portetteerde de activisten op een prachtige manier; de Volkskrant maakte hiervan vervolgens een mooie reportage.

MichielWijnbergh Canal ParadeIn kranten en op televisie was er ruimschoots aandacht voor de strijd voor gelijke rechten voor LGBT’s in Afrika, hierdoor was er veel aandacht voor het werk van deze moedige activisten. We kijken dan ook terug op een zeer geslaagde week en campagne! Met hernieuwde inspiratie, contacten en energie hebben de vier activisten afscheid genomen van Nederland om zich in Afrika te blijven inzetten voor hun strijd tegen discriminatie, onrecht en geweld en voor gelijke rechten.

De ‘westerse agenda’ van Adrian Jjuuko

Adrian Jjuuko Adrian is een Oegandese advocaat en mensenrechtenactivist. Hij staat LGBT’s, maar ook werkers in de seksindustrie en boeren die vechten voor landrechten, juridisch bij. Hij strijdt daarnaast tegen wetten in Oeganda die de rechten van LGBT’s inperken.

“Mijn eerste ervaring met LGBT-rechten was een artikel dat ik schreef. Hierin argumenteerde ik dat wat twee volwassenen doen in de slaapkamer, hun zaak is, niet die van de staat. Ik kreeg veel, vooral negatieve reacties. Om mij te kunnen verweren, besloot ik ervoor te zorgen dat ik goed geïnformeerd was over het onderwerp. Vanaf dat moment heeft het onderwerp me niet meer losgelaten. Tijdens mijn onderzoek kwam ik ontzettend veel vooroordelen en onwetendheid tegen, zelfs bij hoogopgeleide mensen. Een keer moest ik op een bodaboda (motortaxi red.) vluchten voor een groep studenten die agressief reageerden op een presentatie van mij. Hoe meer ik leerde over het onderwerp, hoe meer ik besefte het werk dat ik deed  heel hard nodig was.”

Eenzaam werk
“Ik geef veel op voor mijn werk. Ik wordt beschuldigd van het bevorderen van een ‘westerse agenda’: voor mijn werk zou ik veel geld krijgen van buitenlandse regeringen om homoseksualiteit te promoten. In mijn huis werd ingebroken, mijn familie en ik worden dagelijks bedreigd. Veel van mijn landgenoten denken dat ik vecht voor LGBT-rechten omdat ik zelf homoseksueel zou zijn maar voor mij zijn dit mensenrechten als alle andere. Het is soms eenzaam werk: ik sta tussen alle groepen in maar hoor nergens bij.”

Een vloek en een zegen
“Dat ik in Nederland ben voor de Wanted for Love-campagne is een vloek en een zegen tegelijk. Homoseksualiteit wordt in Oeganda nog altijd gezien als een westers probleem, een misvatting, maar een wijdverbreide misvatting. Door hier te zijn heb ik de kans om met afgevaardigden van de internationale gemeenschap te praten. Instellingen die onze regering onder druk kunnen zetten. Tegelijkertijd zullen de mensen zeggen dat ik hier mijn inspiratie opdoe en dat ik geld krijg voor het bevorderen van een seksuele diversiteit die niet thuis hoort in mijn land. Er is een fragiel evenwicht dat ik in stand moet houden.“

Een omtrekkende beweging
“Een van de grootste uitdagingen voor mijn organisatie Human Rights Awareness and Promotion Forum (HRAPF)”, zegt Adrian “is het bereiken en voorlichten van mensen. Wij moeten voorzichtig zijn m.b.t. de onderwerpen die we bespreken in de media. In het algemeen kunnen we niet spreken over LGBT-kwesties, we zouden niet langer worden uitgenodigd als we het gesprek die kant op sturen. Wel kunnen we mensen meer in het algemene termen over mensenrechten vertellen. LGBT-onderwerpen worden meestal besproken binnen de LGBT-gemeenschap.”

Een opinie vormen
Adrian won de Human Rights Defenders Award 2011 voor zijn strijd tegen de Anti-homosexuality Bill (deze werd ook het “Kill the Gays wetsvoorstel” genoemd) die homoseksuele relaties in Oeganda verder criminaliseert. “Het goede dat dit wetsvoorstel ons heeft gebracht”, zegt Adrian “is de zichtbaarheid die het heeft opgeleverd. De LGBT-beweging is nu beter georganiseerd en de Oegandese burger werd uitgedaagd om zich een opinie te vormen. Plots heeft de man op de straat een mening over homoseksualiteit”

Lame Charmaine Olebile

14197 Hivos 2013 001074_zwLame zegt dat ze zo lang als ze zich kan herinneren, weet dat ze lesbisch is. Dat dat problemen met zich mee brengt is duidelijk, daar wil zij weinig woorden aan vuil maken. Ze zegt dat ze altijd al geïnteresseerd is geweest in mensenrechten. De vernederingen en discriminatie waarvan zij zelf slachtoffer werd in Botswana, maakten haar strijdbaar. Daarom zit ze nu hier, in Amsterdam voor de campagne Wanted for Love, tijdens de Gay Pride. Ze vertelt liever niet over haar eigen ervaringen. Dat is niet relevant, haar werk is meer dan dat. “Ik focus mij op het grotere plaatje van de LGBT-rechten: toegang tot gezondheidsdiensten en verzekeringen, veiligheid thuis en op het werk.”

 

Een gezicht geven aan LGBTs
Wel is ze trots om onderdeel van de campagne “Wanted for Love” zijn. “Het is een eer dat ik hier mag zijn. Ik krijg een podium om te vertellen over wat er gebeurt in mijn land. Ik vind het belangrijk een ​​gezicht te geven aan dit onderwerp. Mijn ervaringen zijn persoonlijk en echt. Ik heb nu bij de Gay Pride ook de gelegenheid om te netwerken met andere activisten, om te leren van elkaar en samen te werken. Het is geweldig om te weten dat het Nederlandse volk meeleeft en dit soort evenementen zorgt dat het onderwerp op de internationale agenda blijft staan.”

 

Steun op alle niveaus
“Een van de moeilijkheden die ik in mijn werk tegenkom, is dat we tegelijkertijd werken aan een mentaliteitsverandering bij de mensen én aan rechten en wetten die LGBT rechten waarborgen. Mijn organisatie LEGABIBO (Lesbiennes, Homo’s en Biseksuelen van Botswana) werkt met ziekenhuispersoneel, de politie, leiders van gemeenschappen op het platte land, maar ook met leden van het parlement”, zegt Lame “we moeten steun hebben op al deze niveaus. In Zuid-Afrika zien we dat holebi’s allerlei rechten hebben, maar omdat er nog steeds geen sociale acceptatie van holebi’s is, zijn zij nog steeds niet veilig. Het beangstigt me als ik nadenk over wat er zou kunnen gebeuren als een fenomeen als corrective rape in Botswana op zou duiken. Ik hoopte dat Zuid-Afrika meer verantwoordelijkheid zou nemen en zou opkomen voor holebi-rechten in onze regio. Misschien zijn ze beschaamd omdat ze in praktijk de rechten van holebi’s ook niet kunnen waarborgen.“

 

De realiteit in het vizier
Lame heeft zin om zaterdag mee te varen op de Hivos boot tijdens de Gay Pride. “Het is geweldig om met mensen uit andere regio’s over homorechten te kunnen praten. Voor mij is het echter altijd van belang de realiteit in Botswana in het vizier te houden. Thema’s zoals het homohuwelijk staan zo ver af van de mijn landgenoten. Ik krijg mijn organisatie niet eens gegistreerd!”

 

 

Wanted for Love event in De Balie

Op vrijdag 2 augustus presenteren Human Rights Watch (HRW) en Hivos in samenwerking met De Balie een inspirerende avond over LHBT rechten in Afrika. Kom ook naar deze speciale avond in en ontmoet de mensen die een leidende rol spelen in de strijd tegen homofobie.

De BalieProgramma vrijdag 2 augustus (Grote zaal)

Aanvang 20:15 uur
Wat is de Wanted for Love campagne? Daphne Bunskoek gaat in gesprek met Neela Ghoshal (HRW, Senior Researcher LGBT Rights) en Nthateng Mhlambiso (Hivos, Programme Officer LGBT Rights).

Cries from the Heart
Lezing van het toneelstuk gebaseerd op de verhalen van Afrikaanse lesbiennes en homoseksuelen over familie. Geschreven door Anna Maria Versloot en geregisseerd door Pieter Athmer met onder andere Maureen Teeuwen, Roeland Fernhout en Patrick Martens.

Interview en debat
Hoe is het om homorechten-activist te zijn in Zuid Afrika? Wat is de rol van online activisme? Debat met de activisten Lame Charmaine Olebile, Zanele Muholi, Adrian Jjuuko en Anthony Oluoch en verschillende experts van HRW, Hivos en Mama Cash.

Kaartverkoop: 9,50 Euro
De voertaal en ondertiteling van het programma is Engels, uitgezonderd de lezing van het toneelstuk Cries from the Heart.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door De Nationale Postcodeloterij, Human Rights Watch en Hivos.

Kameroenese homo-activist vermoord

Eric Ohena Lembembe, vooraanstaand activist voor homorechten in Kameroen, is gemarteld en vermoord. Vrienden troffen het verminkte lichaam van de moedige strijder voor homorechten deze week in zijn huis aan. Wereldwijd wordt met afschuw gereageerd op zijn dood en klinkt de eis voor een diepgravend onderzoek.

Eric Lembembe - Photo courtesy of Facebook
(Photo courtesy of Facebook)

Lembembe was een van de bekendste homo-activisten van Kameroen. Hij werkte nauw samen met Human Rights Watch, was directeur van de organisatie CAMFAIDS en zette zich al jaren in om het geweld tegen homoseksuelen in zijn land te stoppen. Op 1 juli sprak hij zich nog fel uit over de invallen bij organisaties die zich inzetten voor gelijke rechten. Hij benoemde toen het klimaat van haat dat zich uitstrekt tot in de bovenste overheidslagen van Kameroen en het feit dat homohaters straffeloos misdaden kunnen plegen.

Onbekend
Wie Lembembe heeft vermoord is nog onbekend, maar ingewijden achten een direct verband met zijn werk voor homorechten aannemelijk. Binnen de LGBT-gemeenschap heerst, naast het verdriet, diep respect voor zijn moedige werk in een land waar de haat tegen homo’s extreem is. Op homoseksualiteit staat een gevangenisstraf van vijf jaar in Kameroen. In geen ander land in sub-Sahara Afrika worden zoveel homoseksuelen daadwerkelijk vervolgd.

De dood van Lembembe bewijst dat de strijd voor homorechten nog lang niet gestreden is, noch in Kameroen, noch in andere Afrikaanse landen.

 

 

Beyonce Karungi

Beyonce Karungi“Al in mijn jeugd voelde ik mij een meisje in een jongenslijf. Ik groeide op met 6 zusjes. Ik droeg hun kleren, speelde met poppen en hield van koken. Op 16 jarige leeftijd voelde ik mij een vrouw. Ik begon andere kleren te dragen, liet mijn haar en nagels groeien en begon make-up te dragen. Dit resulteerde in ruzie binnen het gezin. De mensen in het dorp beledigden mijn vader, zeiden dat ik een waardeloze zoon was die hem nooit kleinkinderen zou schenken. Ze zeiden zelfs dat ik vervloekt was! Mijn vader zette mij uit huis.

De relatie met mijn familie is nu verbeterd en mijn vader accepteert mij zoals ik ben. De aanleiding hiervoor was echter dat mijn vader ziek werd, en ik de enige was die zijn medicijnen kon betalen. Ik mocht weer thuis komen en hij moedigt me aan hem op te zoeken in het dorp. Hij zegt dat het hem niet meer uitmaakt wat andere mensen zeggen.

Het is niet gemakkelijk om op te groeien als transseksueel in Oeganda, het leven viel mij erg zwaar, soms was het haast ondraaglijk. In Oeganda gelooft men niet dat iemand geboren kan zijn in het verkeerde lichaam en hebben veel mensen niets met seksuele diversiteit.”

Politie Tanzania misbruikt LHBT’s

ScreenHunter_26 Jul. 05 14.06Eind juni, op de internationale dag tegen marteling, publiceerde Human Rights Watch met een lokale organisatie een rapport over de werkwijze van de politie in Tanzania.

Voor het rapport zijn ruim honderd mensen geïnterviewd die risico lopen op gebruik van geweld door de politie. Veel van deze mensen vertelden de onderzoekers van Human Rights Watch gruwelijke verhalen over de manier waarop ze door de politie van Tanzania worden misbruikt.  De geïnterviewden spreken van marteling,  verkrachting, aanranding, afpersing en willekeurige arrestaties. Simpelweg omdat ze homo of lesbisch zijn. Liefde voor iemand van hetzelfde geslacht maakt ze vogelvrij.  Walid, een jonge homo vertelt de onderzoekers: “Ze sloegen me met pijpen en elektrische snoeren. Twee politiemannen verkrachtten me. Ze hadden stokken en pijpen en sloegen op mijn voetzolen. Na afloop kon ik niet lopen.”

Op papier zegt de overheid het geweld tegen deze groepen te willen reduceren, maar in de praktijk blijkt hier nog niets van.

Wanted bij jou in de buurt

De Wanted for Love-campagne van Hivos en Human Rights Watch vraagt de hele zomer aandacht voor rechten van LGBT’s in Afrika. Je komt ons tegen op leuke festivals en gezellige evenementen. Word ook Wanted for Love: ga op de foto en steun activisten in Afrika.

Je kunt de campage-teams tegenkomen op:

29 juni in Utrecht –  Roze Zaterdag wordt dit jaar in Utrecht gevierd. Een dag die in positieve zin bijdraagt aan de integratie en acceptatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in Nederland en in het bijzonder de regio Utrecht. Een dag waarop het één groot feest is in de binnenstad. Dus kom gewoon!

zondag 28 juli in Amsterdam Zuidoost – Roze Kwaku is de dag op het Kwaku zomerfestival in Amsterdam Zuidoost, die in het teken zal staan van homo’s, lesbienne’s, bisexuelen (holebi’s) en transgenders.

vrijdag 2 augustus in Amsterdam – Wanted for Love event in De Balie over homorechten in Afrika met een debat en feest!

zaterdag 3 augustus in Amsterdam – De Wanted for Love boot kiest het ruime sop en vaart mee met de botenparade van de Gay Pride , aan boord de gelukkige winnaar van de most-wanted-for-love-award 2013.

zondag 4 augustus in Amsterdam – Als afsluiting van de Gay Pride is er op het Rembrandtplein een Rainbow Market. Op een enorm podium vindt daarnaast het slotfeest plaats. Laat in de middag en vroeg in de avond treden Nederlandse artiesten en DJ’s op.

Campagne start bij koffietijd

Wanted LorettaOp de International Day Against Homophobia trapte de campagne Wanted for Love af bij Koffietijd. Met deze campagne vragen Hivos en Human Rights Watch, gesteund door de Nationale Postcode Loterij, aandacht voor het lot van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LGBT’ s) in Afrika. Ook Boris Dittrich vertelde over de campagne tijdens een interview op radio 2.

Overal ter wereld krijgen LGBT’s te maken met haat. Er is geen werelddeel waar homo’s niet worden onderdrukt. In het bijzonder in Afrika is de weerstand die zij ondervinden intens. In ruim dertig Afrikaanse landen is homoseksualiteit strafbaar en in drie landen staat er zelfs de doodstraf op. Onder deze moeilijke omstandigheden strijden dappere activisten voor het recht om zichzelf te kunnen zijn en lief te mogen hebben. Deze activisten willen niet zwijgen, ondanks het gevaar dat ze lopen om bedreigd, mishandeld, gearresteerd of gevangen genomen te worden. Deze mensen verdienen steun voor hun moed.

 

Born this Way

Op zaterdagavond 18 mei wordt in het kader van de campagne ‘Wanted for Love’ de film ‘Born this Way’ vertoond. Deze film, over de LGBT (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) -gemeenschap in Kameroen, is in januari op het filmfestival in Berlijn in première gegaan.

Te midden van de chaos in de Kameroense hoofdstad Douala, waar traditioneel en modern Afrika botsen, werkt de grassroots organisatie ‘Alternatives Cameroun’ om de LGBT- gemeenschap te beschermen tegen haat en geweld. De documentaire Born This Way vertelt het verhaal van de twee jonge Kameroeners Cédric en Gertrude, die beiden voor deze organisatie werken. We volgen hen in hun dagelijkse leven in Douala: tijdens hun werk voor ‘Alternatives Cameroon’, en tijdens de avonden die ze doorbrengen met vrienden of familie. Samen met Alice Nkom, advocaat en mensenrechtenactivist, strijden zij onvermoeibaar voor gelijke rechten. Kameroen is het land, waar wereldwijd de meeste homoseksuelen vervolgd worden op basis van hun geaardheid. ‘Born This Way’ laat zien hoe er in Kameroen een omslag waarneembaar is richting openlijke acceptatie.

Na afloop van de film is er een discussie met onder andere Michel Togue, een advocaat die in Kameroen LGBT’s verdedigt en daarom met de dood bedreigd is, Boris Dittrich (Human Rights Watch) en Fabienne Simenel (Hivos).